Wanneer eerste schoentjes kopen

Vaak wordt gedacht dat kindjes schoenen nodig hebben om te leren lopen. De waarheid is echter dat kinderen zonder schoenen het best leren lopen, zo worden ze verplicht zich in te spannen en de botten van hun benen te versterken. Het beste is om ze pas schoenen te geven op het moment dat ze deze nodig hebben voor de warmte of voor de veiligheid. Je baby mag dus niet alleen op blote voeten lopen, hij moet op blote voeten lopen. Het is een uitstekende oefening. Laat de ondergrond het echter niet toe of is de vloer te koud kies dan vooral voor een soepel zooltje! 

Even de verschillende fasen op een rij

BABYSLOFJES

Is je kindje nog klein en is er nog geen sprake van stappen? Ga dan voor een soepel babyslofje. Het houdt de voetjes lekker warm en is gewoon ongelooflijk schattig!

PRESTAPPERS

Trekt je lieve schat zich recht en probeert hij/zij de eerste stapjes te zetten rond de tafel, achter het loopwagentje, aan de hand... Laat je kindje dan onbezorgd oefenen met een zgn. prestappertje. Deze schoentjes zijn speciaal ontwikkeld voor de oefenfase: ze hebben een goed antislip zooltje en bieden bescherming tegen stoten en koude, maar zijn nog lekker soepel zodat de voetjes, botten en spieren optimaal kunnen ontwikkelen.

EERSTE STAPSCHOENTJES

Zet je kind zelfstandig de eerste stapjes dan is het eindelijk tijd voor een "écht" schoentje. Ook nu blijft soepelheid belangrijk. Zowel de zool als de hiel mag nog vrij flexibel zijn. Zo krijgen de voetjes de kans om optimaal te ontwikkelen en gaat je peuter onbezorgd de wereld tegemoet!

Enkele weetjes:

Pas vanaf kleuterleeftijd is een steviger hieltje aangeraden. 

Platvoetjes zijn volkomen normaal tot de leeftijd van 4-5 jaar. 

Onder 5 jaar wordt zelden of nooit naar steunzooltjes gegrepen.